Саджанці червоної і білої смородини
Червона смородина згадувалася здавна в старовинних піснях і билинах і, згідно з літописами, її розводили при монастирях вже в XI столітті. Монастирські садівники і аптекарі вже тоді цінували ягоди і листя смородини не тільки смачний продукт, але і як природні ліки.
Давно було помічено, що концентроване желе, чай із сушених плодів і листя допомагає при серцевих нападах, полегшує «отворение крові», яким у давні часи лікували хворих при підвищеному тиску. Виявилося, що в ягодах червоної смородини виключно високий вміст кумаринів. Що таке кумарин? Це природні ліки для попередження підвищеного згортання крові і інфарктів, пов'язаних з утворенням тромбів.
Кумаринів в червоній смородині від 2,5 до 4,4 мг%, тобто значно більше, ніж в чорній смородині і агрус. Взагалі, за вмістом кумаринів червона смородина наздоганяє таких рекордсменів у цьому плані, як інжир і гранат.